Vid glömskans rand
Romanens berättare är geolog och historien börjar i hans barndom, med ett barns intuitiva känsla för rätt och fel. På somrarna bor familjen granne med en gammal man som blir hans »Morfar nr. 2« men det är något som skaver. Varför är gubben blind? Vad är det han sonar, när han så småningom räddar pojkens liv? När berättaren blivit vuxen vill han ta reda på sanningen. Hans sökande för honom till Sibirien och platser där han möter oanade fasor. Mannen har, som han anat, varit lägerchef, men sanningen skär djupare än så: här finns spår inte bara av arbetsläger, utan också av massgravar.
Till skillnad från de stora Gulagskildrarna i den ryska traditionen, Solsjenitsyn och Sjalamov, intresserar sig Lebedev mindre för lidandet och mer för förövarens psykologi. Hans roman gestaltar med en enorm precision och skönhet Brodskys motsättning mellan geografi och historia; både i förståelsen av Gulag som en förvisning från den mänskliga gemenskapen och i bilden av de människoben och skallar som rent bokstavligen blivit natur, som aldrig fått en plats i historien.
»En Dantelik nedstigning … Vid glömskans rand är lika kall och ren som en glaciärspricka, men också lika vacker, med en klart ljudande poetisk känslighet som motgift mot glömskans krafter.« THE WALL STREET JOURNAL
Provläs (Ladda ner)
Information
Stöds av följande plattformar
PC/Mac
Surfplatta Läsplatta
Smartphone