Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Extra allt : När samhälls- och människoförbättrandet slår tillbaka
Isbn: 978-91-7819-299-1
Förlag: Fri Tanke Förlag
Kategori:
Samhälle & politik
Tillgänglig sedan: november 2019

E-bok

Extra allt : När samhälls- och människoförbättrandet slår tillbaka

År 1959 kom den brittiske marinhistorikern Northcote Parkinson ut med ett flertal lagar som beskriver den byråkrati som styr och sysselsätter oss på arbetsplatsen och som bl a förklarar hur sju anställda kan fås att utföra en persons arbete. Parkinsons kritik av den jäsande administrationen i större organisationer gjorde internationell succé.

60 år senare präglas vår tids organisationer och samhällsliv fortfarande av Parkinsons lagar, men mycket har också hänt. Regelverk och procedurer expanderar fortsatt men så gör också grandiosa anspråk, ett allt mer utbrett offer-tänkande och krav på att ha och uttrycka rätt åsikter. Vår tids människa och arbetsliv präglas av en märklig blandning av tjusighetsambitioner – med titelinflation, varumärkande, värdegrundsprat och fina framträden på sociala medier – och rädsla för allt möjligt – där farliga könsrelationer, stress, krav och risk för kränkningar gör folk nervösa och i behov av stöd. Allt oftare blir vad som lanseras som lösningar på problem i själva verket orsak till eller förstärkare av problem.

Mats Alvesson, organisationsforskare och professor vid Lunds Universitet, beskriver åtta sociala lagar som utmärker vår ofta bisarra värld: lagen om att land ska med lag raseras, lagen om offerhierarkin, lagen om den krampaktiga godheten, lagen om tvungen hjälpsamhet, lagen om ballongsamhället, lagen om Ikarossyndromet, lagen om de lågt hängande frukterna och bumerang-lagen.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone