Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Väluppfostrade kvinnor skriver sällan historia : om att vara kvinna och journalist i ett könssegregerat Saudiarabien
Isbn: 978-91-2716-790-2
Förlag: Natur & Kultur
Kategori:
Samhälle & politik
Tillgänglig sedan: oktober 2021

E-bok

Väluppfostrade kvinnor skriver sällan historia : om att vara kvinna och journalist i ett könssegregerat Saudiarabien

Är det den här tidningen du tänker skriva i? frågade grannen och pekade på några tidningssidor som min mamma lagt ut över mattan som underlägg för maten. Sidorna var fulla med kaffefläckar efter deras fika tillsammans. Grannfrun såg upp igen, spände blicken i mig och knyckte på nacken:
Vad är det för mening med att arbeta på en tidning som används som tallriksunderlägg och som man torkar speglar med?

En del har tvingats i exil, andra har självmant lämnat, några lever fortfarande kvar i landet med ett av världens mest kvinnofientliga lagar. Hana Al-Khamri växte upp i Saudiarabien och uppfyllde drömmen att bli journalist i landet där kvinnor är omyndiga. Nu bor hon i Sverige och har skrivit en bok om de kvinnor som, likt henne, trotsade strukturerna, klev in i offentligheten och skrev historia.

I sin debutbok möter Hana Al-Khamri kvinnliga saudiska journalister med olika bakgrund, intressen och samhällssyn. Vad som förenar dem är viljan att få utöva yrket de älskar. Genom kvinnornas berättelser får vi insyn i ett slutet samhälle, där kraven på jämställdhet krockar med konservativa normer och strikta religiösa lagar. Med värme och humor skildrar Al-Khamri den uppfinningsrikedom som uppstår när modiga människor längtar efter frihet.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone