Jump to content
Cover for Övervinn GAD, generaliserat ångestsyndrom
Isbn: 978-91-8951-012-8
Publisher: Bokförlaget Upsaliensis AB
Category:
Education Philosophy Psychology Medicine & Health
Accessible since: January 2022
Narrator: Rolf Jansson
Length: 1 hour 15 minutes

Audiobook

Övervinn GAD, generaliserat ångestsyndrom

Ljudboken har producerats i samråd med leg. läkare, som dessutom är psykiater och leg. psykoterapeut.

Lider du av GAD (generaliserat ångestsyndrom) eller är du bara allmänt orolig? Vill du bli fri från de obekväma känslor som är förknippade med ångest? Har du provat mediciner, KBT, terapi eller andra tekniker, men ställer du dig alltjämt frågan "Varför är jag så orolig?" eller "Hur blir jag av med den här ångesten?" 

Problemet är att du har betingat dig själv att svara med rädsla, oro, ångest eller panik i helt normala situationer.

Logik och intuition säger att vi ska springa iväg eller slåss när vi är i fara; men när vi bekämpar ångest och panik, flyr eller behandlar den som en fiende gör vi den starkare.

Ju mer du bekämpar ångesten, desto starkare växer den. Ju mer du undviker ångestprovocerande situationer, desto mer styr ångesten ditt liv. Ju mer du försöker springa ifrån ångesten, desto snabbare verkar den jaga ikapp dig.

Istället är det viktigt att ta ett nytt, paradoxalt och kontraintuitivt förhållningssätt till din GAD. Du ska i stället göra motsatsen till vad ångest förväntar sig att du ska göra. Detta innebär att du accepterar ångesten när all logik säger att du ska kämpa emot eller fly. Acceptans betyder inte att ge upp, njuta av eller vilja ha mer ångest. Det är snarare en attityd av "det är vad det är."

Faktum är att du måste tillåta dig själv att vara orolig och du behöver inte veta varför du är orolig eller har ångest. Det kan låta konstigt. Men när du accepterar din ångest och bara tillåter dig själv att uppleva den, flyta med den, utan att försöka fly från situationen eller resonera dig ur den, tenderar de där hemska ångestkänslorna och kroppsförnimmelserna att försvinna. Det här är ett vinnande recept och har hjälpt många människor att kunna lägga åratal av lidande bakom sig.

Ångest stannar aldrig på en nivå. Den pendlar upp och ner, ofta påverkad av vad du tänker på. Om du accepterar att du är orolig, kämpar du inte längre mot den. Det initiala suset av ångest eller rädsla aktiveras när en del av hjärnan som kallas amygdala väcks. Det är en automatisk händelse och kan inte undertryckas. Men den goda nyheten är att vi kan ändra vår attityd till de känslor som följer. Du kan känna ångest utan att bli orolig.

Om du med hjälp av teknikerna i den här boken kan stanna kvar i den ångestframkallande situationen eller stanna kvar med de störande tankarna tillräckligt länge, utan att bli orolig, och sen bara flyter med i vågorna, kommer ångesten att försvinna av sig självt. 

Du behöver inte göra något åt ångesten! Låt bara bli att bli orolig för dina känslor och dina förnimmelser så kommer ångesten att tappa sitt bränsle, dvs. din rädsla och ditt motstånd, och dra sig tillbaka. 

Det handlar om inbillad fara och tyvärr skapar vår hjärna en massa oväsen (rädsla och falska tankar) som vårt undermedvetna misstolkar som farligt och då växlar vårt fly/fäkta-system upp, trots att det alltså inte är någon egentlig fara. När du i stället kan omfamna din ångest och stanna kvar i situationer och tankar som gör dig orolig, tränar du om din hjärna till att inte göra motstånd mot dessa falska tankar och känslor. Och det är då det vänder.

Det är dags att kasta bort dina gamla strategier, tekniker och säkerhetsbeteenden. Och det är dags att sluta söka efter svar. Dom tekniker som du hittar i den här ljudboken är grunden för din egen läkning av GAD.


Listen to sample
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Smartphone