Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Att motverka ofrivillig ensamhet: En forskningsstudie med goda metodexempel från Sverige och England och tips för den svenska kulturarvssektorn.
Isbn: 978-91-5278-329-0
Förlag: Artes Liberales AB
Kategori:
Pedagogik Samhälle & politik Medicin & hälsa Hus & hem
Tillgänglig sedan: januari 2024

E-bok

Att motverka ofrivillig ensamhet: En forskningsstudie med goda metodexempel från Sverige och England och tips för den svenska kulturarvssektorn.

I den här forskningsrapporten diskuteras begreppen social isolering och ofrivillig ensamhet i Sverige, och att ensamhet måste kopplas till hur den upplevs av den enskilde och därför kan se olika ut från individ till individ. Även personer i parrelationer och personer som bor i exempelvis gruppboende kan uppleva ofrivillig ensamhet. Ökar därmed ensamheten eller är den konstant? Vilka hälsorisker finns med ofrivillig ensamhet? Och framför allt, hur kan vi hjälpas åt i samhället, på olika nivåer och mellan civilsamhälle och det offentliga, att motverka ensamhet oavsett målgruppens ålder, kön, ekonomi och etnicitet? Rapporten innehåller en inventering av goda metodexempel från olika delar av Sverige. Metoder hämtas också från England, där man framgångsrikt i bred samverkan mellan det offenliga och civilsamhället har arbetat med att motverka ofrivillig ensamhet sedan 1960-talet. Tips och exempel från både England och Sverige på hur även kulturarvsaktörer kan vara en del i arbetet presenteras. Rapporten är en del av ett projekt som Stiftelsen Kiviks Museum & Arkiv under hösten 2023 uppburit anslag för genom Socialstyrelsens nationella utlysning av medel för att motverka ofrivillig ensamhet.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone